Eerste zaai van 2018

Zaaien, Vijgenstek en bloeiende Sansevieria

Ongeveer 2 weken geleden heb ik de eerste groenten gezaaid. Omdat ik altijd te laat ben met het zaaien van prei, heb ik dat dit jaar maar als eerste gedaan. Dan kan ik het niet meer vergeten. Verder heb ik de pepers en paprika’s gezaaid, omdat ze een lang groeiseizoen nodig hebben en niet al te snel kiemen. Er is helaas nog geen activiteit te zien. Ze staan wel op een elektrische kweekbak, maar de warmte die er vanaf komt is minimaal. Misschien ga ik eens een ander model proberen, want ik denk dat het echt niet veel verschil maakt.

 

Vorig jaar heb ik een stekje van de vijg genomen. Ik moest hem een beetje snoeien en ik houd van stekken, dus…. zie daar: een nieuwe vijg. Omdat de plant nog zo jong is heb ik hem binnengehouden toen het kouder werd. Hij staat nu dus al helemaal in blad. Bij een latere snoei heb ik nog 3 stekjes genomen en die heb ik veel langer buiten gelaten, maar vanaf de wat strengere vorst toch maar naar binnen gehaald en in de gang gezet. Die stekjes hebben nog geen blad, maar ik zie de knoppen bij 1 stekje al wel iets groter worden.

 

Het vijgenboompje waar ik van heb gestekt, heeft al een flink aantal heerlijke vijgen geproduceerd. Erg lekker met een plakje rauwe ham. Het boompje was 4 jaar geleden nog zo klein als het stekje. Nu is die al 2 meter hoog. Ik heb ergens gelezen dat je eigenlijk de wortels moet begrenzen en dat vijgen in een pot meer vijgen produceren. Ik heb de wortels niet begrensd, maar laten we hopen dat er vijgen aan blijven komen. Als dat niet het geval is, vind ik het alsnog een erg mooi boompje. Deze nieuwe vijg zal ik echter in een pot houden. Als ik het vijgenboompje toch wel in de volle grond zet, dan zal ik in ieder geval een wortel begrenzer aanbrengen.

 

Wat ik apart vond is de sansevieria die een bloeiknop krijgt. In zo’n geval zoek ik even via internet of dat normaal is of inderdaad bijzonder. Volgens mij valt het wat tegen hoe bijzonder het is. Ik kreeg in ieder geval een hele rits aan plaatjes van bloeiende sansevieria’s te zien. Dat is eigenlijk best jammer: dat opzoekgedrag. Ik had toch liever in de veronderstelling gebleven dat het heel erg uniek is. Misschien moet ik de volgende keer niet zo snel zijn met opzoeken en gewoon denken dat mijn sansevieria echt heel erg bijzonder is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *